Grønt fokus

Børnehave hejser flaget for bæredygtighed

Publiceret 25-09-2023

Som den første børnehave i Thisted Kommune kan Naturbørnehaven Kronens Mark i Thisted nu hejse de Grønne Spirers bæredygtighedsflag.

Det nye bæredygtigshedsflag bliver hejst.
Det nye bæredygtigshedsflag bliver hejst. Der var mange, som gerne ville hjælpe til, da bæredygtighedsflaget blev sendt til tops for første gang i en børnehave i Thisted Kommune.

Et nyt flag vejrer over Naturbørnehaven Kronens Mark.

Indtil nu har de været grønne i Kronborg Plantage, men i fredags kunne de tilføje bæredygtighedscertificerede til profilen. Flaget signalerer, at daginstitutionen opfylder en række kriterier ift. bæredygtighed og naturens mangfoldighed.

- Vi arbejder målrettet med verdensmålene og bæredygtighed. Det handler bl.a. om at genbruge. Når vi muger ud hos dyrene, skal deres møg fx bruges som gødning ved vores grøntsager, og har vi frugt og mad til overs, så fodrer vi dyrene med det, fortæller Sanela Juzbasic, der er pædagogisk leder af Kronens Mark.

Naturen er i fokus

Naturbørnehaven Kronens Mark er placeret i skoven. Der går geder, grise og høns på matriklen. Dem er børnene med til at passe. De dyrker grøntsager i højbede, og har etableret vild-med-vilje-oaser, hvor de kan se biodiversiteten udfolde sig på dele af de 30.000 kvadratmeter, som udgør institutionens areal.

- Vi er ikke eksperter på naturen, men vi sætter en ære i at undersøge den sammen med børnene, og gøre dem bevidste om, hvor vigtig den er, og hvor meget den kan. Vi kigger på svampe, planter træer og har fx også etableret et rådnebur i skoven, som man kan besøge og se stadierne af nedbrydning, når et dyr dør. Vi er nysgerrige på naturen, og det vi finder i den. Børnene deltager aktivt i hverdagen og er fx med i vores køkkenhave fra start til slut i processerne, siger Sanela Juzbasic.

Grønne Spirers bæredygtighedsflag bliver uddelt til institutioner, som gør en særlig indsats for at introducere børnene til bæredygtighed, naturens mangfoldighed og i det hele taget en grøn hverdag i dagtilbuddet. Ud over de kriterier, der skal opfyldes for at få det det traditionelle Grønne Spirer Flag, så skal institutionen have fokus på bæredygtighed, kredsløb og/eller biodiversitet og en lidt grønnere hverdag for at kunne hejse bæredygtighedsfanen.

Den grønne hverdag

De kan søge om flaget, når institutionen har arbejdet med at gøre hverdagen grønnere i mindst fire måneder - f.eks. lavet regnvandsopsamling, kvashegn, ladet naturen rode, indført en byttebiks, sået en blomstereng, skabt smådyrsoaser, sat fuglekasser op eller komposteret frokostresterne. I plantagen har de haft gang i meget af ovenstående.

- Det er et spændende arbejde, og vi er stolte over, at det vi gør sammen med børnene, kan certificeres og er noget værd, for vi synes, det er vigtigt. Miljø og klima fylder jo meget på den nationale dagsorden, og det er en opgave, vi kan være med til at løfte, siger børnehavelederen.

Samtidig med at bæredygtighedsflaget gik til tops i Naturbørnehaven Kronens Mark fik de også overrakt en check på 20.000 kr. fra Nordea-fondens udeliv-pulje. Pengene har institutionen søgt og fået til at bygge et shelter.

Du kan læse mere om kriterierne for Grønne Spires Bæredygtighedsflag her.