Vores grønne helte

Der er også en plads til dig

Grøn Fremtid Thy er for hele Thy og tilhører hele Thy. Initiativerne og indsatserne kan være både store og små, men de er alle en del af vores samlede vej mod et klimaneutralt Thy, og derfor er de alle vores grønne helte. 

Du kan også være med. Uanset om du er en forening, virksomhed eller villavej, vil vi gerne høre om dine handlinger. Send os et foto og en kort beskrivelse af din klimaindsats på kontakt@gronfremtidthy.dk, så sørger vi for, at du får din retmæssige plads blandt de grønne helte i Thy. 

Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Thy har i 41 år arbejdet for en grønnere fremtid. Målet er en komplet erstatning af fossile brændstoffer og atomkraft med vedvarende energiteknologier og energibesparelser.

Folkecenteret, som det kaldes i folkemunde, fremmer bæredygtighed, modstandsdygtighed og udvikling af lokalsamfund, Danmark og resten af verden.

I dette arbejde har Folkecenteret samarbejdet med lokale civilsamfundsorganisationer, forsknings- og uddannelsescentre, virksomheder, fagfolk og regeringsmyndigheder fra hele verden i alle 41 år.

Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

 

Dark Sky Park Bulbjerg arbejder for at reducere lysforurening ved hensigtsmæssig, bevidst og ansvarlig brug af lys. Det arbejde har sikret området ved Bulbjerg certificeringen som Dark Sky Park. 

Det øgede fokus på kun at bruge lys, når det er nødvendigt, er samtidig med til at reducere strømforbruget og CO2-udledningen. 

Mange beboere, sommerhusejere og fastboende i området har på basis af Dark Sky-certificeringen for eksempel udskiftet udendørs belysning til LED-belysning og sat bevægelsescensorer eller timere på, der reducerer mængden af lys og sparer på strømmen.

Dark Sky Park Bulbjerg

Hos Thisted Bryghus ser man det som en bunden opgave at bidrage til den grønne omstilling. 

Derfor har virksomheden fået hjælp til at analysere dets CO2-aftryk og arbejder nu aktivt med at minimere udledningen. 

Det har blandt andet resulteret i, at Thisted Bryghus har fået installeret solceller på tagene, fanger CO2 og omdanner det til kulsyre og producerer snaps og gin ud af restøl. 

Det har sikret den mere end 130 år gamle bryggeri-virksomhed en mere bæredygtig profil på en måde, der gavner og styrker virksomheden. 

Thisted Bryghus

Thykassen leverer økologiske og sprøjtefrie grøntsagskasser fra lokale producenter i Thy og på Mors til lokale husstande på månedsabonnement.

Udover råvarerne inkluderer kasserne information om de lokale producenter, klimaaftryk, opskrifter og inspiration til en sundere og bæredygtig livsstil.

Thykassen vil fremme en grønnere tallerken og sprede viden om jord-til-bord-tankegangen. Samtidig er ambitionen med Thykassen at mindske CO2-udledningen gennem mindsket transport at fødevarer. 

Thykassen

Thy Tiny House har specialiseret sig i at skabe små, miljøvenlige huse, også som flytbar løsning, som lever op til alle krav for et helårshus.

 

Husene er ikke bare små. De er praktiske og designet til at give dig alt, hvad du behøver, på lidt plads. For hos Thy Tiny House mener de, at de mest bæredygtige kvadratmeter er dem, vi undlader at bygge unødigt.

 

Derudover anvender Thy Tiny House et minimum at materialer og stræber efter at finde de mindst klimabelastende muligheder i deres byggeri.

 

Thy Tiny House

ROSHAGE er en anderledes genbrugsbutik, der fokuserer på at tilbyde få gode mærker, importeret som secondhand fra USA. Alt tøj gennemgås omhyggeligt og istandsættes. Målet med ROSHAGE er at sætte fokus på den massive overproduktion, som præger hele tøjbranchen, og gøre secondhand-universet så attraktivt, at vi kan opnå den samme glæde af at shoppe brugt som ved at shoppe nyt.

Udover secondhand genbruger ROSHAGE også brugte t-shirts og sweatshirts fra 80/90’erne og designer nye tryk til dem for at "skabe nyt" ud af allerede eksisterende varer. Desuden er ROSHAGE medlem af 1% for the Planet-initiativet. 

ROSHAGE

I hjertet af Thy, tæt på Vang ligger Kraghøjgård Gårdbutik.

Den er et samarbejde mellem to partnere – Kraghøjgård Økologi og Bøgely Grønt ApS, som bor dør om dør.
Her satser de på klimarigtig mad gennem økologiske råvarer og bondegårdsoplevelser, og tilbyder egne produceret og friske, økologiske grøntsager fra Bøgely Grønt og smagfuldt, økologisk grisekød fra Kraghøjgård Økologi.

Både økologiske grise og grøntsager produceres lige overfor butikken med et minimum for behov for transport og med de friskhøstede grøntsager, som giver god holdbarhed, er der også fokus på at mindske madspil hos forbrugeren.

Bøgely Grønt 

Kraghøjgård Økologi på Facebook

 

Hanstholm Workspace er et børnevenligt kontorfællesskab på toppen af Thy. De tilbyder mødefaciliteter og kontorpladser i både åbne og lukkede kontorer, og organiserer arrangementer.

Arbejdsfællesskabet bor i Hanstholm Centret, og de har sat stedet i stand i overensstemmelse med deres værdier, som er bæredygtighed, kreativitet og fællesskab.

Det betyder, at 90 procent af de materialer, de har brugt til at male og indrette lokalerne med, er genbrug eller rester fra andre projekter. Fx er al malingen og fliserne i køkkenet rester, de har opkøbt, og møblerne er fra kommunens genbrugspladser, genbrugsbutikker eller købt via genbrugssites på nettet, fordi de ønsker at sætte så lavt et klimaaftryk som muligt.

Hanstholm Workspace på Facebook

STRANDET er både en miljøvirksomhed og et havplastværksted, der åbnede i en gammel tankstation i Nørre Vorupør i 2019. STRANDETs mission er at holde strandene langs Vestkysten fri for plastik og sætte fokus på plastforurening både lokalt og globalt.
 
Det gør de blandt andet ved at arrangere strandrensninger, holde foredrag og generelt formidle viden om havet og forurening.
 
Dele af det indsamlede plastaffald får også helt ny værdi ved at blive forarbejdet til blandt andet nøgleringe, armbånd, lysestager, greb, øreringe, bakker mm.
 
Strandet kan også hjælpe din virksomhed eller organisation med jeres bæredygtighedsarbejde. Det kan for eksempel være ved at udarbejde en grøn strategi eller et klimaregnskab. 
 

Klimaalliancen Thy er en sammenslutning af flere lokale organisationer, der på tværs af projekter og sektorer ønsker at vende den individuelle klimaudfordring til en fælles mulighed for vækst og udvikling i Thy.

Gennem en kortlægning af lokale stedbundne ressourcer og forbedringspotentialer vil Klimaalliancen Thy fremme løsninger, der kan reducere den lokale CO2-udledning.

Klimaalliancenthy.dk

VEST PAA er en grøn tekstilvirksomhed, som arbejder ud fra den overbevisning, at man som forbruger skal give kærlighed til alt det glemte, brugte og gamle på en kreativ, holdbar og unik måde. Det bliver gjort ved omsyninger, skrædderi, visual mending og farver fra naturen. Nanna, der startede VEST PAA, har en passion for at skabe og kreere med egne hænder - lige her i Thy - i stedet for at få produceret nyt på den anden side af verdenen. VEST PAA vil ikke være med til at belaste jorden, som tøjbranchen er kendt for. Nannas tøjkollektioner, som hun sælger fra sin hjemmeside, er produceret i hende skrædderi i Ræhr ud af genbrugsmaterialer eller kasserede tekstiler fra Danmark.

Vestpaa-studio.dk

ELSK er en tøjvirksomhed i Thy, der tror på, at de som virksomhed har et ansvar for ikke bare at tage, men også at give noget tilbage. Derfor er ELSK medlem af 1% For The Planet. Det betyder, at ELSK giver minimum 1% af deres omsætning til miljøbeskyttelse - som for eksempel Den Danske Naturfond, Green Kayak og Plastic Change. 

Derudover arbejder ELSK løbende på at skabe produkter, der belaster minimalt, og tøj, som er bygget til at holde i lang tid.

Det har også resulteret i, at ELSK er blevet B-corp certificeret. Det er en certificering, der kigger på virksomheden som en helhed, og certificeringen kræver, at man indgår en juridisk forpligtigelse til at skabe bæredygtige og positive forandringer for verden.

Elsk

Testcenter Østerild er stedet, hvor fremtidens vindteknologi testes. Testcentret er placeret i Thy, fordi det er et af de bedst egnede steder at teste store vindmøller i Danmark. Faktisk ligger testcentret i Europas bedste vindfelt.

Arbejdet med at teste vindmøllerne er med til at gøre en stor forskel for den grønne omstilling, da testcentret muliggør, at der kan produceres større og mere effektive vindmøller.

Når testcenteret er fuldt udbygget, vil det producere nok strøm til at kunne dække 60.000-70.000 husstandes elforbrug. Det er strøm nok til at dække hele Thisted Kommune - tre gange.

Testcenter Østerild

Kvix på Østerbakken i Thisted er den eneste tankstation i Thy, der satser udelukkende på el-opladere. Det skete, da Kvix blev overtaget af Nanna Saugbjerg i slutningen af 2021.

De klassiske benzinstandere blev pillet ned og erstattet af seks lynladere fra Clever, hvor elbiler kan lades op, mens man selv tanker energi inde i butikken. 

 

Kvix

Det handler om hygge, fællesskab og genbrug, når Repair Cafe Nors hver måned slår dørene op i Paletten i Nors. Her sidder et hold af frivillige klar til at forsøge sig med reparationer af alt lige fra plæneklippere til møbler. Tanken er at være med til at bidrage til en verden, hvor vi reparerer mere i stedet for at smide det ud. 

En stor del af de frivillige på Repair Café Nors er tidligere håndværkere, der mødes for det sociale samvær - og for at holde deres håndværk ved lige. De holder åbent den 3. tirsdag i hver måned - undtagen juni og juli. Og der er altid kaffe på kanden.

Repair Café

Det nye bæredygtigshedsflag bliver hejst.

Som den første børnehave i Thisted Kommune har Naturbørnehaven Kronens Mark i Thisted fået de Grønne Spirers bæredygtighedsflag.

De Grønne Spirers bæredygtighedsflag bliver uddelt til institutioner, som gør en særlig indsats for at introducere børnene til bæredygtighed, naturens mangfoldighed og i det hele taget en grøn hverdag i dagtilbuddet. Ud over de kriterier, der skal opfyldes for at få det det traditionelle Grønne Spirer Flag, så skal institutionen have fokus på bæredygtighed, kredsløb og/eller biodiversitet og en lidt grønnere hverdag for at kunne hejse bæredygtighedsfanen.

Kronens Mark

Grønne fortællinger