Ren strand

Kommunen melder snart klar kyst

Publiceret 22-04-2024

Den årlige, kommunale strandrensning er i fuld gang. Hvert år fjernes i alt over 30 ton affald på strækningen fra Agger Tange i syd til Bulbjerg i nord.

Et makkerpar i Vorupør-habit og hvert deres køretøj med brede dæk bevæger sig i øjeblikket hver dag på en ny strækning langs Vestkysten.

De to udgør strandrensnings-patruljen fra Thisted Kommune, som er i gang med den årlige rensning af den 100 km lange strækning, der ligger inden for kommunegrænsen i Thy.

Hvert år fra marts og omkring et par måneder frem bliver den gennemgået fra syd til nord forud for sommersæsonen.

- Jeg har det bedste job! Selvfølgelig kan det godt være lidt udfordrende, når det virkelig blæser og regner, men langt de fleste dage nyder jeg virkelig at gå herude. Det er frit, og vi kan jo se, at vi flytter noget, siger Svend Saugbjerg.

 

Svend Saugbjerg (tv) og Martin Stubberup har siden marts hver dag haft travlt med at samle maritimt affald på den 100 km lange vestkyststrækning i Thy.

Her findes alt

Han er den ene af de to i patruljen, og med omkring foreløbig ti sæsoners strandrensning i benene, så har han en vis erfaring at trække på. Kamerarullen på mobilen tæller alt lige fra en mine fra 2. verdenskrig, over udtjente tørklosetter, flaskeposter og møbler – ja, det er rent faktisk svært at nævne noget, som Svend Saugbjerg ikke har ryddet af stranden.

- Man oplever lidt af hvert. Det gør man, og det er jo også det, der er det sjove ved at være med, siger han.

Gennem årene har Svend Saugbjerg taget billeder af noget af alt det, de støder på på de årlige strandrensninger. Det er alt lige fra tørklosetter til en mine fra 2. Verdenskrig. Fotos: Svend Saugbjerg.

Makkeren Martin Stubberup er manden med de store kræfter. Flere gange får han øje på en lille stump af et reb, som stikker op af sandet, men det står hurtigt klart, at der skal maskinkræfter til at trække det fri. Læssegrabben på den blå traktor bliver inddraget i aktionen, og store klumper af reb og fiskenet bliver hevet fri af sandet. Fuldstændigt snoet ind i hinanden.

- De vejer nemt veje både 30 og 50 kilo, så vi ville aldrig få dem trukket op ved håndkraft, så det er godt, vi har traktoren med, fortæller Martin.

Mens Martin Stubberup kører den store traktor, så sidder Svend Saugbjerg bag rattet på den mindre UTV.

Går systematisk til værks

Traktoren bliver brugt til at hive de ofte sammenfiltrede reb og net op fra sandet.

Hver dag i strandrensningsperioden dækker de mellem en hel og halvanden km strand. De fylder ladet på den lille UTV, Utility Terrain Vehicle, som den hedder.

I nærheden af kystbyerne har strandgæsterne ofte enten samlet hav-affaldet i bunker eller i en af de 21 strandkasser, som er placeret på vestkysten i Thy, og hvor strandgæster kan smide det, de samler. Men der er også lange strækninger, hvor det eneste selskab for makkerparret er mågerne og de sæler, som snupper en pause i vandkanten.

Tallene vokser hvert år

Affaldet i havet omkring Danmark kommer typisk langvejs fra og har ligget i havet i lang tid, hvor det har rejst med havstrømmene. Derfor er der også markant mere affald på de kyster, som ligger ud til åbent hav.

Sidste år blev der mellem januar og november samlet i alt 34,5 ton maritimt affald langs kysten i Thy. De 19,5 ton kom ind via strandkasserne, frivillige og virksomheden Strandet, der alene stod for 5 ton. De sidste 15 ton var gennem hænderne på Svend og Martin. I år har de to samlet endnu mere. De er allerede over de 20 ton.

- Og når vi kommer igen næste forår, så kan vi samle lige så meget igen. Der er virkelig bare meget, siger Svend.

Hvert år putter strandgæsterne tonsvis af affald fra havet, som de finder på stranden i en af de 21 strandkasser, der står langs kysten i Thy.

Mange bruger kasserne

Siden strandkasserne blev sat op første gang i 2017, har de hvert år indeholdt en stigende mængde affald. På landsplan var der 30 ton mere i kasserne i 2023 end i 2022.

På strækningen i Thy er det blevet fyraftens tid. Standrensnings-patruljen markerer, hvor de er kommet til med et intermistisk flag, fundet på stranden. Ladet på bil og traktorens skovl er fulde og dagens høst losses i den ventende container, da de er tilbage ved udgangspunktet.

I morgen venter endnu en dag ved havet. Endnu mere affald, men også bagefter endnu mere strand fri for affald.

Drift- og anlæg

Kontaktinfo
S: Kirkevej 9
O: 7760 Hurup

De samler affald ind

  • En gang om året renser Thisted Kommune kyststrækningen fra Agger Tange i syd til Bulbjerg i nord.
    Det foregår fra marts måned og omkring to måneder frem.
  • Foreninger som arrangerer en indsamling, hvor kommunen er behjælpelig med afhentning.
  • Virksomheden Strandet i Vorupør laver løbende strandrensninger på forskellige strækninger i Thy. 
    Besøg Strandet
  • Strandgæster, som tager affald fundet på gåturen med op i strandkasserne.