Naturbeskyttelse

Fælles indsats skal bekæmpe rynket rose

Publiceret 07-05-2024

Her i maj vil der blive stillet containere til rådighed i udvalgte byer i Thy, hvor den invasive plante har slået dybe rødder.

For mange af os er den et billede på sommerhus-idyl ved Vestkysten.

Men rynket rose – eller hybenrosen - som den også hedder – er en invasiv plante, der giver store udfordringer for biodiversiteten i Thy. 

Fra den 8.-21. maj stiller vi derfor containere op i Lyngby, Vangså, Klitmøller og Lild, som du kan smide rynket rose i, som du fjerner fra din egen grund.  

På den måde ønsker vi at gøre det nemt for dig at gøre en indsats for at bekæmpe den invasive plante.  

Det fortæller Anja Sørensen, der er natursagsbehandler i Thisted Kommune.   

- Det er selvfølgelig helt frivilligt, men vi ved, at rynket rose har godt fat i de her landsbyer, og at der er et ønske om, de kommer væk. Det arbejde, vil vi gerne gøre så overskueligt som muligt ved at hjælpe til med at bortskaffe de fældede eller oprevne planter. På den måde kan vi også sikre, at planterne ender et sted, hvor de ikke kan sprede deres frø. 

Spreder sig i landskabet

Problemet med rynket rose er, at når den først har slået rødder, vil den sprede sig, og det går hurtigt.

En enkelt plante kan faktisk sprede sig 40 cm om året, og den er meget hårdfør. Derfor kan den udkonkurrere stort set alle andre plantearter og ødelægge levestederne for en række dyrearter. 

Thisted Kommune og Naturstyrelsen Thy har tidligere samarbejdet om at fjerne rynket rose i stor stil. Det arbejde fortsætter løbende. Men din indsats gør også en stor forskel. 

- Hver en rynket rose, der bliver fjernet, gavner naturen i Thy, for de her planter er uhyggeligt gode til at sprede sig. En enkelt hybenfrugt, der bliver plukket i en privat have, og senere smidt et andet sted i naturen, er nok til, at der vokser en plante op, forklarer Anja Sørensen. 

Og hvis du ønsker en alternativ beplantning, der kan klare de barske forhold, der er ved vestkysten, er der flere muligheder: 

- Både havtorn, ene og klitrose er naturlige arter i den danske natur, som kan klare sig helt ude ved Vestkysten, siger Anja Sørensen.  

Her finder du containerne

Vest for Lyngbyvej 63.

På p-pladsen syd for campingpladsen.

Nordøst for Hvidbakken 1.

Strandvejen 95A lige syd for 95B.

Sådan bekæmper du den bedst

  •  Rynket rose er svær at bekæmpe, men det kan lade sig gøre ved at trække nye planter op, så snart de dukker op - samtidig med at du graver de større planter op. 
  • Over en årrække kan rosen reduceres ved slåning 3-4 gange årligt med opstart i april/maj. 
  • Har du ikke rynket rose på din grund, kan du hjælpe ved at undlade at kaste med hyben og smide frøene i skraldespanden, hvis du laver hybenmarmelade.