Grøn Fremtid Thy

3 energiprojekter rykker tættere på

Publiceret 16-09-2024

Tre energiprojekter bredt fordelt i Thy, har nu mulighed for at komme med i den nye kommuneplan, der skal godkendes i sommeren 2025. Endelig godkendelse af energiprojekterne kræver fortsat, at de kommer i mål med at skabe lokal opbakning.

De kommende år vil nye sol- og vindprojekter blive rejst i Thisted Kommune. Samtidig vil en række ældre vindmøller blive taget ned.

Der skal flere sol- og vindprojekter på land. Det er regeringens ambition. Samtidig er det et centralt element i Thisted Kommunes mål om at reducere CO2 udledningen med 70 % inden 2030 og skabe vækst og udvikling lokalt. Derfor gør Thisted Kommune nu, til en start, plads til at få tre vedvarende energiprojekter med i den nye kommuneplan, der skal godkendes i sommeren 2025.

”Kommunalbestyrelsen ser potentiale i rigtige mange af de ansøgninger, vi har modtaget. I første omgang har vi prioriteret tre projekter, der kan komme borgere såvel som erhvervsliv i Nord-, Midt- og Sydthy til gode. Vi er i stadig i en tidlig fase, hvor det er muligt at forme og tilpasse projekterne. God lokal inddragelse fra nu af er vigtig for at få skabt nogle projekter, som man lokalt kan se sig selv i, og som kan tilføre værdi til lokalområdet,” fortæller Borgmester Niels Jørgen Pedersen.

Prioriterede projekter

I første omgang prioriterer Kommunalbestyrelsen i følgende rækkefølge:

1: VE ved Røjkær – Syd Thy Vind 

Projektet er placeret i Sydthy mellem Gettrup, Vestervig, Hurup og Ydby. I sin nuværende form ønsker Syd Thy Vind at rejse 11 stk. 7,2 MW vindmøller på hver 180 m og op til 100 hektar sol. Projektet vil nedtage og erstatte 11-15 ældre vindmøller lokalt.

Du kan finde projektansøgningen her

2: VE-projekt ved Gisselbæk 

Projekt er placeret i Midtthy mellem Hørdum, Koldby og Hassing. I sin nuværende form ønsker I/S Gisselbæk at rejse 3 stk. 4,5 MW vindmøller på hver 150 m. Møllerne vil erstatte de tre vindmøller fra 2002 der står der i dag.

Du kan finde projektansøgningen her

3: Solcelleanlæg ved Bjerre 

Projektet er placeret i Nordthy mellem Ræhr, Bjerre og Tved. I sin nuværende form ønsker Thy-Mors Energi og European Energy at placere 196 hektar solceller øst, vest og syd for de eksisterende solceller på stedet.

Du kan finde projektansøgningen her

Projekterne er stadig i en meget tidlig fase. Prioriteringen betyder ikke, at projekterne er godkendt eller vedtaget. De skal fortsat leve op til kriteriet om lokal opbakning. Og de skal fortsat igennem en miljøvurderings- og planlægningsproces, ligesom der også vil komme offentlige høringsmuligheder.

Hvordan er projekterne udvalgt

Thisted Kommune modtog 20 ansøgninger til sol-, vind- eller kombinationsprojekter i første ansøgningsrunde i 2024. Her er, hvad vi har gjort:

  1. Thisted Kommune har screenet alle ansøgninger og kigget på, om de er realiserbare i forhold til myndighedsforhold som natur, landskab og miljømæssige interesser. Her er 4 projekter sorteret fra, fordi de er placeret i negativområder, eller fordi det vil kræve at man nedlægger Thisted Lufthavn. Disse projekter er placeret i gruppe C.
  2. De resterende projekter er screenet i forhold til kvalitet og modenhed af de 5 kriterier for vedvarende energi, som Thisted Kommune har opstillet.
  3. På baggrund af begge screeninger er projekterne inddelt i gruppe A, som er mest realiserbare og gruppe B som kræver yderligere modning.
  4. Projekterne i gruppe A er dernæst politisk prioriteret på EKMTU møde d. 2. september og godkendt på Kommunalbestyrelsesmødet d. 16. september.

Her kan du finde dagsorden og referater fra møderne.

Prioritet nr. 1: VE ved Røjkær - Syd Thy Vind, Gettrup - Projektansøgning 10

Prioritet nr. 2: VE-projekt ved Gisselbæk, Hørdum - Projektansøgning 5

Prioritet nr. 3: Solcelleanlæg ved Bjerre - Projektansøgning 3

 

Prioritet nr. 4: Solpark Tagmark, Hillerslev - Projektansøgning 15

Prioritet nr. 5: Vibberstoft Thy til vind - Projektansøgning 16

Prioritet nr. 6: Visby Energipark - Projektansøgning 1

Prioritet nr. 7: Rosvang Energipark - Projektansøgning 2

Prioritet nr. 8: Ballerum Energipark - Projektansøgning 9

Prioritet nr. 9: Solcelleanlæg ved Nors - Projektansøgning 11

VE-anlæg ved Spolum, kombinationsprojekt - Projektansøgning nr. 4 

Randrup Energipark, vindmølleprojekt - Projektansøgning nr. 6 

VE-anlæg mellem Vestervig og Hurup, kombinationsprojekt - Projektansøgning nr. 7

Tandrup-Brogaard VE-projekt, kombinationsprojekt - Projektansøgning nr. 12 

Thylandets natur- og energipark, Hillerslev, solcelleprojekt - Projektansøgning nr. 13

VE-projekt ved Irup Hovedgaard, kombinationsprojekt - Projektansøgning nr. 18

VE-minipark, Skjoldborg - Projektansøgning nr. 20

hjerHjertebjerg Energipark, solcelleprojekt - Projektansøgning nr. 8

Energiområde Tved, vindmølleprojekt - Projektansøgning nr. 14

Vindmøller ved Skradekær, vindmølleprojekt - Projektansøgning nr. 17

Vindmølleprojekt ved Glæde, vindmølleprojekt - Projektansøgning nr. 19

Lokal opbakning er stadig helt centralt

Thisted Kommune har opstillet 5 kriterier for vedvarende energi. De handler om:

  • lokalt medejerskab
  • kompensation af naboer
  • skov, natur og rekreative faciliteter
  • landskab 
  • lokal opbakning

Læs den fulde ordlyd af kriterierne her

Selv om det har været en ny måde at arbejde på, har ansøgerne forholdt sig konstruktivt til kriterierne og det har generelt set hævet kvaliteten af ansøgningerne. De færreste ansøgere er færdige med den lokale inddragelsesproces. Derfor er projekterne heller ikke helt i mål med at dokumentere lokal opbakning. Lokal opbakning er, som det eneste af de 5 kriterier, ufravigeligt. Og det er der ikke lavet om på.

”Kriteriet om lokal opbakning holder vi selvfølgelig fast i. Derfor skal de prioriterede projekter fortsat dokumentere lokal opbakning, før de endelig kan blive godkendt. Kan de ikke det, må projekterne overgive pladsen til andre projekter,” slår Borgmester Niels Jørgen Pedersen fast.

Lokal inddragelse er fortsat vigtig, derfor opfordrer Thisted Kommune til at projekterne fortsætter dialogen og involverer borgerne lokalt.

Derfor opfordrer Thisted Kommune alle projekter til at arbejde videre i dialog med naboer, lokalsamfund, erhvervsliv og ikke mindst energiforeninger som er et fælles talerør. På baggrund af den inddragelse kan projekterne tilpasses til lokale kontekster, ønsker og udfordringer.

”Vi starter med tre projekter – men håbet og forventningen er, at vi skal have flere. Det stærke fokus på lokalt medejerskab samt merværdier og synergier for borgere og erhvervsliv i lokalsamfundene, tror jeg på kan løfte og udvikle vores lokalområder,” slutter borgmesteren.

Hvad sker der nu?

Thisted Kommune inviterer i første omgang de tre prioriterede projekter ind til individuelle møder sammen med de lokale energiforeninger. I dialog og samarbejde skal der skitseres en mulig proces og et forløb for de enkelte projekter. Planen er at der bliver gjort plads til de første tre projekter i kommuneplanen, mens efterfølgende projekter kan blive tilføjet som kommuneplantillæg over tid.

Plan

Kontakt
S: Kirkevej 9
O: 7760 Hurup Thy
2 ansøgningsrunder

Søg om sol og vind

Thisted Kommune holder i første omgang to ansøgningsrunder hvor opstillere af sol og vindprojekter i neutralområder kan sende deres ansøgninger ind.

1. ansøgningsrunde var i forsommeren 2024. 

Der kommer en lignende ansøgningsrunde i andet halvår af 2025.